محققان صنایع احشام «سسایر» دانشگاه «دیکین» از یک فناوری جدید برای مطالعه ژن ها و پروتئین های موجود در تولید شیر کبوتر استفاده کرده و نشان دادند که این شیر حاوی آنتی اکسیدان ها و پروتئین های تقویت کننده سیستم ایمنی است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تولید شیر چینه دان یا همان ماده ترشح شده از چینه دان پرندگان والد در میان پرندگان نادر بوده و به جز کبوتر، تنها در فلامینگوها و پنگوئن های امپراطور نر دیده شده است. شیر کبوتر برای رشد و پروش جوجه کبوترها ضروری بوده و توسط هر دو والد از سلول های پر از مایعات پوشاننده چینه دان تولید می شود که غنی از چربی و پروتئین هستند. محققان استرالیایی به مقایسه مشخصات ابراز ژن چینه دان در چهار کبوتر ماده شیرده و چهار کبوتر ماده فاقد این قابلیت پرداختند. از آن جایی که هنوز ژنوم کبوتر توالی یابی نشده، این محققان از یک مجموعه جوجه برای شناسایی ژنهای مرتبط استفاده کردند. ژن هایی که در پرندگان شیرده عمدتا بیش ابراز شده بودند، همان ژنهایی بودند که در تحریک رشد سلول ها، تولید آنتی اکسیدان و در واکنشهای دستگاه ایمنی نیز درگیر هستند. محققان همچنین ژن های مرتبط با تولید چربی تری گلیسیرید را شناسایی کردند که مشخص می کند چربی موجود در شیر از کبد کبوتر نشات می گیرد. به گفته محققان، این پژوهش به ارائه یک دیدگاه کوتاه و جالب از برخی از فرآیندهایی می پردازد که در زمان تثبیت نهایی شیردهی در چینه دان کبوتر رخ می دهد.
محققان نتیجه گیری کرده اند که این مکانیزم یک مثال جالب از تکامل یک سیستم با شباهتهایی به شیردهی پستانداران بوده، چرا که شیر کبوتر کارکردی مشابه با شیر پستانداران را اجرایی می کند. |